FAQ

Vanliga frågor och svar

Här kan du få svar på flera av våra vanligaste frågor vi får. Hittar du inte svaret får du jättegärna maila oss med din fråga!

Vad gäller för hastighet på vägen?

Utifrån trafikverkets regler gäller 70km/h på vår väg. Vi har ansökt om sänkning men fått avslag. Anledningen är att det är utanför tätbebyggt område och det finns för få fastigheter anslutna direkt till vägen ända ner till Lillängsdal där det är 30km/h. Däremot har vi tillsammans med våra medlemmar beslutat om att vår rekommenderade hastighet är 40km/h. Vi har många som promenerar på vår väg och det är många partier med skymd sikt så därför ber vi alla att köra försiktigt. Släpp gärna förbi bakomvarande bilar vid behov och använd våra mötesplatser i möjligaste mån.

Får jag skotta ut snö på vägen från min uppfart?

Nej, det är förbjudet att skotta ut snö på vägen från den egna uppfarten. Upplogade vallar får man finna sig i och snön ska skottas sidledes eller in på den egna fastigheten.

Får jag använda egna maskiner för att ploga en del av vägen utanför min fastighet?

S: Nej, arbetet som utförs på vägen omfattas av arbetarskydd och försäkringar i händelse av olycka. Skulle egen snöröjning tillåtas åsidosätts allt försäkringsskydd och detta kan leda till oönskade tvistemål.

Hur ska jag ställa mitt sopkärl på vintern?

Sopkärl bör stå väl åt sidan på vintern för snöröjningens skull. Sopbilen når c:a 2 meter ut med armen som plockar upp kärlet.

Hur ska jag göra om jag behöver göra om eller bygga ny utfart mot vägen?

Kontakta styrelsen så snart som möjligt och arbeta tillsammans med dem för att finna en lämplig lösning. Kostanden för till- eller ombyggnaden står fastighetsägaren för, styrelsen har endast konsulterande roll.

Det rinner vatten från min uppfart ut på vägen, är detta ett problem?

Ja, vattnet ska ledas av uppfarten så att det rinner ut i därför avsedda diken. Konsultera gärna styrelsen innan åtgärd utförs. Samarbete mellan fastighetsägare och vägförening kan eventuellt förhindra ytterligare åtgärder.

Vad behöver jag tänka på om jag flyttar ut permanent till mitt sommarställe?

Du bör meddela styrelsen om ditt förändrade boende då det påverkar avgiften som ska betalas till föreningen. Detta gäller vid allt förändrat nyttjande av fastigheten. Använd gärna vårt formulär för detta ändamål.

Behöver jag betala något till vivf för att bygga på min fastighet?

Ja, på årsstämman 2015-06-04 togs beslut om att införa nybyggnadsavgifter för den ökade belastning
som ett större bygge har på vägen. Se dokument

Vad gäller vid axeltrycksbegränsning?

Under tidig vår brukar vi införa en axeltrycksbegränsning på vägen (vanligtvis 4 ton). Värmen medför att tjälen släpper under Lillängsdalsvägen. Begränsningen gäller tills vägen torkat upp tillräckligt igen.

Det är svårt att säga när vi kan ta bort begränsningen. Det beror på hur länge kylan hänger kvar. Vanligtvis rör det sig om 3-4 veckor.

Man kan som förare bli av med sitt körkort och få dryga böter vid överskridande av förbudet.

Hur lämnar jag en motion?

Sista datum för inlämnade står i stadgarna.

Det är viktigt att motionen är rätt skriven för att kunna behandlas korrekt.

Här finns en guide med riktlinjer för hur man bör skriva en motion.

  • Man bör behandla ett ämne per motion. Vill man ta upp fler ämnen bör man lämna flera motioner.
  • Skriv en tydlig rubrik om vad motionen handlar om.
  • Börja med att beskriva bakgrunden till frågan.
  • Om det finns konkreta händelser att hänvisa till, beskriv dem.
  • Ge förslag på lösning, ex ”Jag föreslår att”. Var noga med att formulera ”att-satsen” noga, då blir det tydligt vad du vill att ska tas beslut om.

Det går bra att maila in motion till info@vivf.se

Hur utformar jag en fullmakt?

Kan man inte själv närvara på ett årsmöte men ändå vill ha möjlighet att rösta i någon fråga kan man ställa ut en fullmakt till någon man har förtroende för som ska på mötet. Information en fullmakt bör innehålla:

  • Vem som är fullmaktsgivare och vem som är fullmaktstagare.
  • Vad fullmaktstagaren har rätt att göra med stöd av fullmakten
  • Hur länge fullmakten gäller (det går att ställa ut en fullmakt utan tidsbegränsning men det är inte att rekommendera).
  • Underskrifter